Mielenterveysviikko osa 2 - Koirat ja mielenterveys
Share
Tunnistatko, miten koira oireilee, jos se kärsii masennuksesta, ahdistuneisuudesta, paniikkikohtauksista tai peräti OCD:stä eli pakko-oireisesta häiriöstä?
Eläinten käyttäytymistieteilijä ja kouluttaja Louise Glazebrook kertoo Metro Newsin artikkelissa jopa noin joka kymmenennen brittikoiran kärsivän mielenterveyden sairauksista. Tutkimus osoittaa myös, ettei monikaan ihminen ole tullut ajatelleeksikaan, että myös koira voisi kärsiä näistä ongelmista ja tutkimus osoittaa, että noin viideosa briteistä ajattelee koiransa vain hakevan huomiota oikuttelemalla. Blazebrookin mukaan omistajien tulisi enemmän miettiä syitä huonoksi koettuun käytökseen kuin vain ajatellen niiden olevan tuhmia tai tottelemattomia.
Louise vinkkaa myös parhaimpien koiran mielenterveyttä tukevien asioiden olevan säännölliset rutiinit sekä seura. Koirat ovat sosiaalisia eläimiä ja nauttivat selkeistä rutiineista - siitä että tapahtumaan tulevat asiat ovat ennustettavissa.
Hän listaa myös mm. liiallisen yksinolon, väkivallan, liikunnanpuutteen, äänensävyn ja rutiineissa tapahtuvien muutosten olevan ympäristön luomia syitä mielenterveyssairauksien syntyyn.
Nykyään myös koirilla esiintyviä mielenterveyden häiriöitä on alettu tutkimaan ja koiran sekä ihmisen geeniperimästä ja aivojen rakenteista löytyykin yhteneväisyyksiä myös ihmisilläkin mielenterveyssairauksia selittävissä perinnöllisissä sekä ympäristön aiheuttamissa tekijöissä.
Professori Hannes Lohen ryhmä on esimeriksi tehnyt 200 saksanpaimenkoiralla tutkimuksen, jonka aineiston avulla on tunnistettu kaksi geenialuetta, joista toinen liittyy ääniarkuuteen ja toinen pelokkuuteen. Pelokkuuteen liitetty alue vastaa ihmisen kromosomi 18:n aluetta, joka on jo 1990-luvulla liitetty useisiin neuropsykatrisiin sairauksiin, kuten skitsofreniaan ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, että koirien pelokkuus vastaisi ihmisen ahdistuneisuushäiriötä.
Myös persoonallisuus on osatekijä samojen sairauksien syntymisessä, myös ihmisillä. Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmän mukaan koiran persoonallisuuspiirteitä on seitsemän:
- Epävarmuus
- Koulutettavuus/keskittymiskyky
- Ihmissosiaalisuus
- Koirasosiaalisuus
- Energisyys
- Epävarmuus ja
- Määrätietoisuus
Erityisesti ääniarkuus sekä aggressiivisuus toisia koiria kohtaan osoittautui aiemmissa tutkimuksissa yleisimmiksi suomalaisten koirien epätoivotuista käyttäytymispiirteistä. Suomalaisista koirista jopa 40 %:lla on havaittu ääniarkuutta ja neljäsosan on arvioitu kärsivän pelokkuudesta.
Yhteensä tutkittuja käyttäytymispiirteitä on kymmenen, jotka on jaoteltu neljään suurempaan kokonaisuuteen:
- Aggressiivisuus (muita ihmisiä, koiria, vieraita kohtaan)
- Impulsiivisuus/keskittymiskyvyttömyys (hyperaktiivisuus/impulsiivisuus ja keskittymiskyvyttömyys)
- Pelkoon liittyvä käyttäytyminen (ääniarkuus, eroahdistus, erilaisten alustojen ja korkeiden paikkojen pelko, pelokkuus vieraita ihmisiä, koiria ja tilanteita kohtaan) sekä
- Pelkoaggressiivisuus (haukkuminen, pelokkuus sekä vieraisiin ihmisiin kohdistuva aggressiivisuus)
Persoonallisuuspiirteitä pystytään linkittämään käyttäytymispiirteisiin - epävarmuus liittyy usein pelkokäyttäytymiseen ja -aggressioon, impulsiiviset ja huonosti keskittyvät koirat taas koettiin vaikeammin koulutettaviksi.
Seuraavassa on listattu erilaisia käyttäytymisestä poimittuja piirteitä ja toimintoja, jotka liittyvät ongelmakäyttäytymisiin:
Eroahdistus: raivokas haukkuminen, tuhoaminen (kenkien, huonekalujen, roskisten), sisäsiisteysongelmat
Sosiaalinen ahdistuneisuus: lamauttava ahdistuneisuus toisten koirien tai ihmisten seurassa (voi pahimmillaan johtaa aggressiiviseen käytökseen)
Ääniarkuus: muutokset käyttäytymisessä, esimerkiksi ilotulitusten tai muiden voimakkaiden äänien yhteydessä - usein oireet hyvin samanlaisia edellä mainittujen eroahdistukseen ja sosiaaliseen ahdistuneisuuteen liittyvien oireiden kanssa
Masennus: vetäytyneisyys, apeus, apaattisuus, nukkuminen enemmän kuin aiemmin, ruokahaluttomuus, lisääntynyt karvanlähtö, muut yhtäkkiset muutokset käyttäytymisessä
OCD eli pakko-oireinen häiriö: erilaiset toistuvat toiminnat käytöksessä, esimerkiksi hännän jahtaaminen, kaivaminen, ruokakulhon (/muun esineen) tai itsensä pureminen sekä leikkisyyden väheneminen voivat yleistyessään koiran käytöksessä kieliä pakko-oireisesta häiriöstä
Yleinen ahdistuneisuus: tärinä/vapina, piiloutuminen, pakoon pyrkiminen, liiallinen nuoleminen/itsensä siistiminen, ripuli ja oksentelu, aktiivisuustason laskeminen, itsensä vahingoittaminen tai tavaroiden tuhoaminen
Koiran kanssa oleminen voi helpottaa myös oireita ihmisen kärsimässä psyykkisessä sairaudessa
Studio55.fi lähetyksessä 2016 vieraillut lääketieteen ja kirurgian tohtori Heimo Langinvainio kertoi koiran katsomisen ja koskemisen lisäävän oksitosiinin, eli ns. synnytyshormonin/mielihyvähormonin, eritystä. Tämän lisäksi voidaan todeta psyykkisellä tasolla linkittyvän seuraaviin hyvinvoinnin ulottuvuuksiin; emotionaalisuus, fyysisyys, oppiminen, mielekkyys, toimeliaisuus ja sosiaalisuus.
Koiria käytetään myös tukemassa ihmisten psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi tuki- ja avustajakoiratoiminnat.
Tukikoirakkotoiminta on vapaaehtoisuuteen perustuvaa harrastuksenomaista toimintaa, jossa koulutetut tukikoirat ohjaajineen osallistuvat asiakkaiden parissa esimerkiksi koirakahvilatoimintaan, kävelyille sekä vierailevat erilaisissa tuetun asumisen yksiköissä sekä tapahtumissa.
Lähteet: Helsingin Yliopisto, 30.3.2022, Koiran persoonallisuus liittyy niiden käytösongelmiin - epävarmat koirat altteimpia käytösongelmille
Helsingin Yliopisto, 21.1.2019, Koirien pelon ja ihmisten mielenterveyshäiriöiden taustalla samoja tekijöitä
Metro News, Emma Brazell, 24.9.2019, Nearly 1,000,000 dogs in the UK have mental health disorders
Prudent Pet 7.12.2019, Mental Disorders in Dogs
Mieli Lohjan Mielenterveys Ry, 2022, Tukikoirakkotoiminta
Studio55.fi 8.4.2016, Lääkäri: Näin koira vaikuttaa ihmisen terveyteen