Mielenterveysviikko osa 5 - Kissat ja mielenterveys

Mielenterveysviikko osa 5 - Kissat ja mielenterveys

Ahdistunut, masentunut - jopa pakko-oireinen kissa?

Kissa on perimältään itsenäinen petoeläin, josta ihmisen voi olla vaikea huomata stressi- tai mielenterveysoireilua. Muutenkin hyvin itsenäinen yksilö voi kärsiä huomaamattamme vaikkapa masennuksesta. Luonnossa kissalla on ollut enemmän virikkeitä, sen joutuessa saalistamaan ruokansa ja huolehtiessaan itse omasta selviytymisestään. Kotikissan virikkeistäminen on ensisijaisen tärkeää sen psyykkisen hyvinvoinnin kannalta.
Paitsi että tarjoamme kissalle sen perustarpeet, eli ruoan, veden, pedin ja hiekkalaatikon tarpeidensa tekemistä varten, tulisi sen saada seuraa ja leikittämistä, jotta sen mieli pysyy virkeänä, mutta myös rutiineja. Myös sisäkissat seuraavat ympäristöään aktiivisesti ja saavat turvallisuuden tunnetta päivittäisistä rutiineista. Se voi stressaantua hyvinkin pienistä muutoksista ympäristössään, kuten vesikipon paikan vaihtamisesta tai vieraan viipymisestä kovin kauan sen kotona. Tällaisia asioita voi meidän ihmisten olla hyvin hankala tulla edes ajatelleeksi ja monesti kissan häiriökäyttäytymistä tulkitaan väärin. 
Jos kissan käyttäytymisessä tai olemuksessa havaitaan muutoksia, on hyvä sulkea ensin pois fyysiset tekijät, kuten kivut ja sairaudet, jonka jälkeen voidaan lähteä etsimään syitä mielen hyvinvoinnista. Kissa saattaa oireilla esimerkiksi nukkumalla enemmän, leikkimällä vähemmän, sillä voi olla heikentynyt ruokahalu, se voi maukua enemmän tai kävellä edestakaisin, jahdata pakonomaisesti häntäänsä, pureskella tassujaan, siistiytyä eli nuolla turkkiaan tavallista enemmän ja pahimmassa tapauksessa olla myös aggressiivinen talouden muita eläimiä tai ihmistä kohtaan. 
Ihmisten mielialahäiriöihin kissoilla on tutkittu olevan rauhoittava vaikutus. Kissan kehrääminen ja sen silittely tai vaikka vain katseleminen, hidastaa pulssia ja tuottaa iloa seurallaan. Kissojakin käytetään eläinavusteisessa terapiassa ja esimerkiksi vanhainkodeissa kissat saattavat asustaa muiden asukkaiden ilona ja seurana samoissa tiloissa.
Pidä kiinni rutiineista, sillä vaikka et itse kokisi sitä kummoisenakaan vaihtaa kissan hiekkalaatikon paikkaa, voi se kissalle olla iso pala purtavaksi.
Lähteet:
Kissakirja.fi, 2022, Kissan henkinen terveys
Yle, Anna Sirén 27.10.2018, Vesikuppi väärässä paikassa voi sekoittaa kissan pään – hyvää tarkoittava omistaja aiheuttaa lemmikilleen stressiä tietämättään
Kodin Kuvalehti, 14.12.2015, Seitsemän tapaa joilla kissa parantaa terveyttäsi
Mielenihmeet.fi, 17.3.2018, Kissaterapia: 5 hyötyä kissojen kanssa elämisestä
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.